Regisseur Berith Danse en Producent Guilly Koster waren vooral geïnteresseerd in de individuele verhalen, de kennismaking met mensen uit het verleden en heden uit Afrika, Suriname, Antillen en Nederland. Ze gebruikten de historische gegevens als leidraad van ons heden en als bouwsteen voor de toekomst.

Danse is op zoek gegaan naar de nazaten van de slaven én slavenhandelaren. Zij ontmoette de Marron-gemeenschappen, de nakomelingen van gevluchte Afrikaanse slaven, in het binnenland van Suriname. Zij voelde de beklemmende stilte van de Gate of No Return bij Fort Elmina in Ghana. Zij sprak met kunstenaars in Senegal over de omstreden slaven en betrad de kelders van het Zeeuws archief.

••••••••••
Slavernij Moment Nu
De voorstelling begon als een reis naar Fort Amsterdam’. In een live tv-programma vond een parlementaire enquête plaats, met o.a. Gerda Havertong als Elisabeth Samson, Ivette Forster als commissie-voorzitter, Theo van Gogh als Stuyversand, Johan Stekelenburg als lid en Howard Komproe als Ashanti-koning. Bij aankomst op het Fort beleefde het publiek een groot pleingoffer en stapte door de Gate of Return. Het ‘Fort’ bestond uit vijf ruimtes waar verschillende scenes zich afspeelden met verschillende thematieken. Men hoorde de slavenliederen uit het Du-spel, herschreven door Thea Doelwijt; men ontdekte het geheim van de vluchtroute van de Marrons; men keek in de keuken van de wrede plantagehoudster Susanna de Plessis; en werd meegenomen door de opzwepende dans van de Senegalese Kakat’Art Dance Company. Na een wervelend optreden en imponerende beelden nemen we op het schip terug voorgoed afscheid van deze beladen periode, en staan we hoopvol in de samenleving van vandaag.

NDSM-Werf in Amsterdam-Noord van 22 augustus t/m 7 september 2003

Publiek: 3800

Medewerkers Theatertentoonstelling

Regie/artistieke leiding:             Berith Danse

Du-Spel, schrijver:                        Thea Doelwijt

Acteurs:                                            Caroline van Leerdam

    Raymi Sambo

    Joseph Tojo

    Ester Drenthe

Zang:                                                  Surinaams Vrouwenkoor Miti Makandra

Televisieprogramma:                 Guilly Koster & Sabine de Tonnac

Drukwerk ontwerp:                     Marvin Fernandez / Flevodruk

Producent:                                       Guilly Koster
Productieleiding:                           Michael Kamp
Regie-ass./schrijfster:                  Miluska Birge
Historisch onderzoek:                 Dienke Hondius
PR & communicatie:                    Karin Sligting
Decorontwerp/Bouw:                 Bartel Meyburg
Office-manager:                            Marjan de Blok