15. : Zeeuws Slavernij Moment in oude Timmerfabriek van ‘De Schelde’ in Vlissingen –

Als onderdeel van het Zeeuws Jaar van de Slavernij werd in mei de imposante theaterproductie Zeeuws Slavernij Moment uitgevoerd, een hedendaags exposé over de geschiedenis van het Nederlandse en in het bijzonder Zeeuwse slavernijverleden. Een twee uur durende ‘tocht’ voerde het publiek langs een Theatrale Bazaar met o.a. musici, dansers, video-installaties, vertellers en acteurs.

Meer dan 25 artiesten uit verschillende landen speelden mee, waarbij ook amateurverenigingen. Zeeland speelde een belangrijke rol in deze beladen geschiedenis. Al in 1569 werden de eerste 100 negers, buitgemaakt op de Portugezen, als een exotische diersoort in Middelburg tentoongesteld. Door gebruikmaking van de liederen, dans, kleding en fysiek theater uit en Ghana, en de Nederlandse Antillen en Zeeland is het mogelijk de individuele verhalen te verbeelden. Verhalen van de Ashanti-koning, de slaaf Baquaqua bij de poort van Fort Elmina, de vluchtpogingen van de Marrons en hun Talking Drums, de slaven op transport uit West-Afrika, de wrede plantagehoudster Susanna de Plessis, de taal van de Koto Misi van de Surinaamse slavinnen, de Hollandse handelaren op de forten en de Zeeuwse scheepslieden van de Middelburgse Commercie Compagnie.

De artistieke uitvoering lag in handen van Berith Danse, regisseur en theatermaker. Speciaal in het kader van het Jaar van het Zeeuwse Slavernijverleden en de Zeeuwse Maand van de Vrijheid werd de voorstelling gemaakt in het monumentale pand van scheepswerf ‘De Schelde’ in Vlissingen. In Zeeland werd nauw samengewerkt met Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland, het Bevrijdingsfestival en het Zeeuws Archief.

Locatie : De Scheepswerf ‘De Schelde’ in de Timmerfabriek te Vlissingen 4 t/m 29 mei 2005
Publiek: 3450
Regie/artistieke leiding: Berith Danse
Producent: Art of Developement
Productieleiding: Sabine de Tonnac
Regie-ass./schrijfster: Caroline van Leerdam
Historisch onderzoek: Dienke Hondius
PR & communicatie: Karin Sligting
Decorontwerp/Bouw: Bartel Meyburg
Dans: Yaaj Naffi Du-Spel
Schrijver: Thea Doelwijt
Acteurs: Caroline van Leerdam, Sergio Ijssel, Izaira Kersten, Naomi Antonius, Joseph Tojo
Zang: Surinaams Vrouwenkoor Konmakandra
Figuranten: Theatergroep Amazone Vlissingen
Subsidiënten: Mondriaanfonds, ASN bank, VSB fonds, St Doen, NCDO, Provincie Zeeland, Pr Bernard Cultuurfonds, BPF Bouwinvest, Gemeente Vlissingen, Ministerie van Buitenlandse zaken, HIVOS, Vd Velde publicaties, St Moerman.
Speciale dank aan St Cultureel Erfgoed, Zeeuws archief en Zeeuws Slavernij Verleden [ affiche + nieuws item tv Zeeland].