06. : Slavernij Moment Nu –

Theater-Tentoonstelling SLAVERNIJ MOMENT NU
NDSM-Werf, Amsterdam-Noord, 22 augustus t/m 7 september 2003

Slavernij Moment NU was een hedendaagse theatrale exposé over de geschiedenis van het Nederlands slavernijverleden. In een 3 uur durende ‘reis’ langs musici, dansers, video-installaties, een televisieprogramma, vertellers en acteurs ervoer het publiek de persoonlijke verhalen van de slavenhandelaren, de overtocht per schip, het harde werk op de plantages, de Hollandse forten als ankers aan de Afrikaanse kusten en het Zeeuwse ondernemerschap.

Regisseur Berith Danse en Producent Guilly Koster waren vooral geïnteresseerd in de individuele verhalen, de kennismaking met mensen uit het verleden en heden uit Afrika, , Antillen en Nederland. Ze gebruikten de historische gegevens als leidraad van ons heden en als bouwsteen voor de toekomst.

Danse is op zoek gegaan naar de nazaten van de slaven én slavenhandelaren. Zij ontmoette de Marron-gemeenschappen, de nakomelingen van gevluchte Afrikaanse slaven, in het binnenland van Suriname. Zij voelde de beklemmende stilte van de Gate of No Return bij Fort Elmina in Ghana. Zij sprak met kunstenaars in over de omstreden slaven en betrad de kelders van het Zeeuws archief.

De voorstelling begon als een reis naar Fort Amsterdam’. In een live tv-programma vond een parlementaire enquête plaats, met o.a. Gerda Havertong als Elisabeth Samson, Ivette Forster als commissie-voorzitter, Theo van Gogh als Stuyversand, Johan Stekelenburg als lid en Howard Komproe als Ashanti-koning. Bij aankomst op het Fort beleefde het publiek een groot pleingoffer en stapte door de Gate of Return. Het ‘Fort’ bestond uit vijf ruimtes waar verschillende scenes zich afspeelden met verschillende thematieken. Men hoorde de slavenliederen uit het Du-spel, herschreven door Thea Doelwijt; men ontdekte het geheim van de vluchtroute van de Marrons; men keek in de keuken van de wrede plantagehoudster Susanna de Plessis; en werd meegenomen door de opzwepende dans van de Senegalese Kakat’Art Dance Company. Na een wervelend optreden en imponerende beelden nemen we op het schip terug voorgoed afscheid van deze beladen periode, en staan we hoopvol in de samenleving van vandaag.

NDSM-Werf in Amsterdam-Noord van 22 augustus t/m 7 september 2003

Publiek: 3800

Medewerkers Theatertentoonstelling:

Regie/artistieke leiding: Berith Danse
Du-Spel, schrijver: Thea Doelwijt
Acteurs:
Caroline van Leerdam
Raymi Sambo
Joseph Tojo
Ester Drenthe
Zang: Surinaams Vrouwenkoor Miti Makandra
Producent: Guilly Koster

Productieleiding: Michael Kamp
Regie-ass./schrijfster: Miluska Birge
Historisch onderzoek: Dienke Hondius
PR & communicatie: Karin Sligting
Office-manager: Marjan de Blok
Decorontwerp/Bouw: Bartel Meyburg
Drukwerk ontwerp: Marvin Fernandez / Flevodruk
Televisieprogramma: Guilly Koster & Sabine de Tonnac